Thursday, February 25, 2010

Aan het Carrefour-piket:Groene Vallei‏



Aan de Gentse Carrefour, Groene Vallei, werd vandaag voor de eerste dag gestaakt. Groene Vallei is een van de 21 supermarkten die zouden gesloten worden. In totaal zouden zo’n 55 mensen er hun job verliezen. Twee dagen na de bekendmaking van de sluiting werd het personeel er zich van bewust dat gewoon door blijven werken niet veel zou helpen. Deze morgen brook daarop een spontane staking los. Eerst hadden enkele werknemers nog willen werken met een geblokkeerde winkel, maar de directrice dreigde daarbij met een lock-out. Verontwaardigd door de arrogante houding van de directrice besloot het personeel dan zelf maar de deuren van de winkel te sluiten, iedereen te laten staken en een piket te zetten voor de winkel. Ze zouden zeker tot het einde van het weekend blijven staan.

Het piket kan op heel wat ondersteuning rekenen. Zo passeerden er werknemers van de Carrefour in Oostakker om hun solidariteit te betuigen. Klanten die passeerden waren over het algemeen begripvol en kwamen de werknemers een hart onder de riem steken. Zo was er een gepensioneerde die de werknemers kwam aanvuren met de woorden: “Ge moet op straat komen en vechten, het is het enige waarnaar ze daar luisteren aan de top; in mijnen tijd hebben wij ook weken aan een stuk op straat gestaan om onze miserabele lonen leefbaar te maken!” Hij stelde de delegees zelfs voor om zaterdag de ronde het nieuwsblad te gebruiken om actie te voeren en zo van de internationale media gebruik te maken. Ook de uitbaatser van de krantenwinkel vlak om de hoek kwam de stakers ondersteunen. Ze kwam hen chocolade brengen en glaasjes Jenever voor de, vooral vrouwelijke, actievoerders. Een welkome afwisseling als je de hele dag buiten staat in de koude.

Ook wij passeerden deze namiddag aan het piket om onze solidariteit te gaan betuigen. We gebruikten er ons pamflet rond Carrefour, dat trouwens heel goed werd ontvangen door de delegees. Gezien de nogal agressieve houding van de directie wilden de meeste medewerkers van de Groene Vallei geen interview geven zonder dat hun secretarissen erbij waren. We spraken met twee delegees voor het ACLVB uit de Carrefour in Oost-Akker die hun solidariteit kwamen betuigen.

Jullie kwamen hier vandaag jullie solidariteit betuigen?

Inderdaad. Onze winkel in Oostakker blijft voorlopig open maar de vestigingen in Zijnaarde en Groene Vallei zouden sluiten. Ook in de rest van Oost en West-Vlaanderen moeten heel wat winkels de deuren sluiten. Ondanks dat onze winkel niet in het lijstje staat zijn we toch erg betrokken. Voor ons is het trouwens slechts uitstel van executie. Als de directie hier haar plannen kan doordrukken kunnen we er zeker van zijn dat wij bij de volgende slachtoffers zullen zijn. Bovendien zullen ook wij moeten betalen voor de besparingen die nu worden opgelegd. Wij zouden overgezet worden naar PC 202. Daardoor zouden onze lonen flink verlagen.

Kijk, we horen dikwijls in de media dat wij zogezegd gepriviligieerde werknemers zouden zijn. Dat zou komen omdat wij onder PC 312 vallen tot nu toe; het is te zeggen we worden betaalt als werknemers van een supermarkt, en niet zoals die van een kruidenierswinkel. Maar waarom men ons dan zegt dat we gepriviligieerd zijn is ons een raadsel. Uiteindelijk verdienen de werknemers van Delhaize en Colruyt practisch evenveel. Alleen gebeurd het daar via gefoefel met extra-legale voordelen, waardoor de bazen bij de concurrentie iets minder moeten betalen.
Maar dat wij gepriviligieerde werknemers zouden zijn is onzin. Ik heb meer dan 25 jaar ancieniteit en verdien zelf 1511 euro per maand; iedereen mag dat weten. Als je daarmee zoals ik 2 kinderen moet grootbrengen, dan houd je niet veel over. Die journalisten die dat soort zaken beweren zien dat wij op papier zogezegd 20 procent meer kosten dan bij de concurrentie, maar hebben geen benul van de sociale realiteit. Wij verdienen minder dan de meeste mensen in de industrie bijvoorbeeld.

En dan hebben ze het nog niet gehad over de jongeren die bij Carrefour komen werken. Die krijgen geen vaste contracten meer, het maximum ligt nu op 6 maanden, en dan vlieg je buiten. Ook full-time contracten mogen nieuwe werknemers vandaag vergeten. Ze geven nog slechts contracten van 20 uur. Dat is iets dat je misschien als huisvrouw kunt combineren met een gezin grootbrengen wanneer de man fulltime gaat werken; maar wie anders kan daarvan leven, met een loon van rond de 1000 euro in de maand?

Jullie zijn vanmorgen naar de intezetel vergadering gezeest in Brussel?

ACLVB hield vandaag een nationale vergadering in Brussel waar wij naartoe zijn geweest. De delegees hebben er met de nationale secretarissen overlegd wat we zouden kunnen doen. BBTK had vandaag ook een interzetel; bij de LBC hadden ze die gisteren al.

Er is nog niet juist afgesproken wat we gaan doen; de secrearissen van de verschillende bonden moeten nu nog de zaken op elkaar afstemmen. Er zou wel een nationale staking komen bij heel Carrefour op zaterdag. De vraag is natuurlijk in hoeverre dat we de niet-getroffen winkels, zoals bij ons in Oost-Akker zullen meekrijgen. Bij ons is er een beetje een opluchtingsgevoel door het feit dat onze vestiging niet sluit – dat gevoel is echter vals. Hoe dan ook de nationale staking zal niet genoeg zijn; het is een eerste signaal, een waarschuwing voor sociaal overleg; we zullen ons niet zomaar laten doen.

Daarna moet gekeken worden wat we verder doen. Ik denk dat blokkades zoals bij inbev een goede mogelijkheid bieden. Op die manier hoeft het personeel geen loon te verliezen. We riskeren dan wel terug deurwaarders zoals vorige keer. Maar dan moeten we maar zien hoe we daarop zullen reageren, ze hebben bij de directie reeds een paar keer ongelijk gekregen van de rechter in die zaken. Misschien moeten we de strijd meer gaan centraliseren, zoals de vorige keer met de acties aan de blauwe toren, toen we 5000 man samen kregen. Met zo’n verhouding durven ze geen deurwaarders te sturen, anders wordt de boel afgebroken.

Hoe zit het met de strijdbaarheid van de werknemers?

Bij ons in Oostakker is het wat verdeeld. Sommige mensen zijn echt solidair. Anderen hebben vrienden die werken in Zwijnaarde en Groene Vallei en zijn daardoor ook erg aangedaan om de plannen. Maar een deel van de werknemers heeft ook een ‘oef-gevoel’, dat zij niet bij de 1700 ontslagen vallen. Er is dus kans dat er bij ons meer werkwilligen zullen zijn dan hier in de Groene Vallei. Hier hebben ze immers niet meer de verliezen, de winkel zou volgens de plannen definitief sluiten op 30/6.

No comments:

Post a Comment