Monday, June 7, 2010

Gemeente denderleeuw wil géén 2-talige affiches

Ik kreeg deze middag onderstaande e-mail.
________________

Beste,

Wij hebben vastgesteld dat de partij SLP affiches in de Nederlandse en Franse taal heeft aangebracht op de gemeentelijke officiële aanplakborden voor de verkiezingen van 13 juni 2010.
Dit is in strijd met de taalwetgeving aangezien de gemeente Denderleeuw een uitsluitend Nederlandstalige gemeente is.
Desbetreffend verzoeken wij de partij SLP om de 2-talige affiches onmiddellijk te verwijderen of de Franse tekst af te plakken.

Met vriendelijke groeten
Christophe D.G.
Medewerker Gemeente Denderleeuw

__________

Het spreekt uiteraard voor zich dat we daar niet op zullen ingaan. Het is net onze bedoeling in te gaan tegen het hele communautaire opbod dat Vlamingen en Walen verdeeld over taalkwesties. Niettemin toch een woordje over de juridische kant van de zaak. De hele mail slaat volgens mij nergens op. De taalwetgeving wat betreft nederlandstalige communicatie in nederlandstalige gemeentes, slaat op de communicatie tussen de overheid en de burger.

Een politieke partij - zeker een oppositiepartij die niet vertegenwoordigd is in de staatsinstellingen - zoals de onze, behoort uiteraard niet tot de uitvoerende macht. Er stelt zich dus mijns inziens, als Politiek Wetenschapper aan de Ugent, helemaal geen probleem wat onze tweetalige affiches betreft.

Wij zullen dus de gemeente Denderleeuw verzoeken deze affiches dan ook onaangeroerd te laten. Het verwijderen van affiches omdat men niet akkoord is met de inhoud, vanwege de gemeente; dàt is wel ongrondwettelijk!

3 comments:

 1. Sinds wanneer zijn jullie de SLP?

  ReplyDelete
 2. We get that all the time.
  Over een paar jaar zullen we er wel vanaf zijn.

  ReplyDelete
 3. Ge moest eens weten hoeveel keer ze me vorig jaar gebeld hebben om te vragen of ze Geert Lambert aan de lijn hadden.

  ReplyDelete