Tuesday, January 5, 2010

De coherentie in de tijd vandaag...

Als liberalen vandaag nog onder hun steen vandaag durven komen, dan zijn de meeste liberale economen vandaag toch volledig de pedalen van hun vehikel kwijt . Heel wat van de sectaire volgelingen van het liberale dogma bevinden zich vandaag duidelijk in een identiteitscrisis. Het gevolg daarvan is dat de consensus onder kapitalistische politici, ideologen en de media vandaag meer dan ooit zoek is. Ideologen spreken elkaar tegen, foute voorspellingen volgen elkaar op en het einde van de crisis is bij lange na niet in zicht. Dat is ook logisch: Als de onderbouw van het kaartenhuisje waar je op staat zo beeft, is het moeilijk het hoofd koel te houden: Je zou voor minder een hersenschudding krijgen.



Wie de Tijd van vandaag erop na sloeg moet het ogenblikkelijk zijn opgevallen: Niet alleen wordt de column van hoofdcommentator Stefaan Michielsen vandaag tegengesproken door een column van Krugman op exact diezelfde pagina. Enkele pagina’s verder voorziet de nieuwe hoofdeconoom van Citybank, Willem Buiter, nieuwe zeepbellen ontstaan, terwijl Krugman de grootte van de kans op een nieuwe recessie dit jaar tot op 40 procent schat (Door de tijd geheel objectie afgerond naar 30 procent). Tussenin komt Stiglitz zo maar eens de homo economicus voor dood verklaren en stelt hij dat het concept markt-efficiënctie achterhaald is.



De commentators zijn nogthans niet van de minste: Krugman kreeg in het verleden de nobelprijs economie en is de vaste commentator van de NY Times. Volgens hem is een grote kans dat de wereldeconomie binnen twee kwartalen terug in recessie gaat; een dubbel dip-scenario dus. De enige wijze hoe de VS zo’n scenario kunnen vermijden is door de stimuli, minstens 2 jaar lang te blijven verderzetten. Vreemd genoeg moet Stefaan Michielsen op exact hetzelfde moment Leterme gaan oproepen om zo snel mogelijk te gaan saneren, stimuli intrekken dus en onrechtstreeks de lonen verlagen. Volgens hem is het nu het ideale moment aangezien de groei volgens hem aan het aantrekken is. Men kan zich afvragen of de heren wel op dezelfde aardbol leven.



Opmerkelijker nog zijn de uitlatingen van Jozeph Stiglitz vanop het AEA. Ook Stiglitz is niet van de minste, ook hij kan een aardige CV voorleggen op vlak van ervaring in de kapitalistische economie. De Columbia-prof kreeg niet alleen de nobelprijs voor economie, net als Krugman, hij was ook Topadviseur van Clinton en hoofdeconoom van de wereldbank. - Beste liberalen aller pluimage, LVSV’ers en Itinera-adepten, knoop dus goed in je oren wat hij gisteren voor het AEA te vertellen had: “Het uitgangspunt dat economische actoren rationeel handelen, of dat de markt efficiënt is, is door de feiten achterhaald” … En laat dat nu net het rational choice model en de efficiëntie van de allocatie door de vrije markt, de twee basispeilers zijn van de economische theorie die ze ons van kindsbeen af inpeperen.



Akkoord, de frustratie van Stiglitz kan ook wel wat met jalouzie te maken hebben. De “arme prof” beëindigde zijn uiteenzetting immers met een steek naar zijn rijke ex-studenten in Wall Street: “Als ik de verloning zie die sommige van mijn middelmatige studenten er rapen, dan strookt dat niet met hun capaciteiten.”



Neen, inderdaad: De wereld is oneerlijk, Joseph! Maar de globale conclusie kunnen we echter enkel maar toejuichen; de vrije markt en het kapitalisme bieden geen basis voor een stabiele toekomst voor de mensheid.

No comments:

Post a Comment